Faydalı Bilgiler

 




ZEYTİNLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER VE PÜF NOKTALARI;

 


1) Siyah zeytini zeytinyağı ve limon suyuyla tatlandırabilirsiniz.


2) Zeytinlerinize daha değişik bir lezzet vermek istiyorsanız, bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle 2-3 diş sarımsak ilave edin. Sekiz gün bekletin ve yenip azalan zeytinlerin yerine yenilerini koyun.


3) Zeytinlerin fazla tuzunu almak istiyorsanız, zeytinlerin bulunduğu kaba ılık su doldurun. İçine bir adet soyulmuş patates koyun 3 saat kadar bekletin, fazla tüm tuzlar patatese geçecektir.


4) Doktor tavsiyesi ile tuzsuz zeytin yemesi gerekenler eğer tuzsuz zeytin bulamıyorlarsa yapmaları gereken, zeytinleri çizip 1-2 saat kaynatmaktır. Zeytinler ilk seferde tüm tuzdan arınmayabilir, o zaman kaynatma işlemini tekrarlamak gerekir.

 


SİYAH ZEYTİN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR:

 

Salamura siyah zeytinin en doğal işlenme yöntemi yalnızca su ve tuz kullanılarak tatlandırılmasıdır.

Bu Yöntemle zeytinin acılığını kaybedip yenecek hale gelmesi 9-10 ay sürer.

Bununla birlikte, ekonomik kaygılar nedeniyle bu süreyi kısaltmak için sağlığa aykırı bazı kimyasalların ve boyaların kullanıldığı görülmektedir.

Doğal yöntemlerle üretilen siyah zeytinlerde görülebilecek siyahtan kahverengiye uzanan çeşitli renklerdeki tanelerin aksine, boya ve kimyasallarla işlenen zeytinler çekirdeğine kadar koyu siyah renk kazanırlar.

 

YESİL ZEYTİN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR:

 

1.  Kokteyl yeşil zeytinleri farklı yöntemler tatlandırılabilmektedir. Türkiye’de daha çok kullanılan klasik yöntemde, zeytinin daha çabuk yenebilecek hale getirmek ve doğal olarak tatlandırılmasıyla fazla zaman kaybetmemek için kimyasal madde kullanımında izin verilen oranların üzerine çıkalabilmektedir. Bu nedenle," yeşil" zeytin sarı bir renge dönüşür ve doğal tadını kaybederek ekşi bir tat alır. (Zeytin turşusu). Aydar yeşil zeytinlerin doğal işlenme yönteminde ise zeytinler daha uzun süren doğal fermentasyon yöntemi ile tatlandırılırlar. İlk yöntemdeki iki haftalık tatlanma süresine karşılık doğal yöntemle süre dört ayı bulur. Böylece zeytinin natürel yeşil renginin ve bünyesindeki lezzetin korunması sağlanır. Eğer tezgahta gördüğünüz yeşil zeytinin rengi doğal zeytin renginden (yeşil) uzak sarı bir renk almışsa ve zeytin turşusu denilen asitli tada sahiplerse; yoğun kimyasal kullanımıyla işlenmiş demektir. Bu tür zeytinlerin farkedilebilen en önemli bir diğer özelliği de çekirdeğinden çok çabuk ayrılmasıdır.

 

2. Yeşil zeytinler de aynı siyah zeytinler gibi, kalibrelerine ve varyetelerine göre sınıflandırılırlar. Ciddi firmalarda zeytinler kalibrelerine göre işlem görürler ve ayrı boyda olmaları sebebiyle, uygulanan işlemlerde kalitelerini en üst derecede korurlar.

 

3. Yeşil zeytinler sürekli olarak salamuralarında korunmalıdırlar. Aksi halde buruşukluk ve rengin kararması gibi problemler ortaya çıkabilir.
 

 

 

ZEYTİN İLE İLGİLİ BİLGİLER

 

KALİBRE: Kalibre, 1 kg zeytinde bulunan dane sayısıdır. Örnek olarak; 180–200 kalibre bir zeytinin 1 kg’ında ortalama 190 adet zeytin bulunur.

 

PASTÖRİZASYON: Zeytinin, içinde bulunan olası zararlı mikroorganizmalardan arındırılması için uygulanan ısıl işlemdir. AYDAR yeşil zeytin ve ezme kavanozları, dilimlenmiş zeytin ve çekirdeksiz zeytin ambalajları, Az Tuzlu Gemlik ürünleri 85C’de pastörize edilmektedir.

 

STERİLİZASYON: Tuz oranı düşük zeytinlere uygulanan ve amacı gıdaları tüm mikroorganizmalardan arındırmak olan ısıl işlemdir.

 

NET VE SÜZME AĞIRLIK: Net Ağırlık, zeytin ağırlığı ve salamura ağırlığının toplamıdır. Ambalaj süzme ağırlığı ise ambalajın içinde yer alan, salamuradan çıkmış zeytin ağırlığıdır.

TATLANMA: Zeytin meyvesi ağaçtan toplandığı sırada yenilebilecek durumda değildir. Farklı yöntemler ile zeytinde bulunan acı maddenin (oleuropein) giderilmesi ve yenebilecek hale gelmesine tatlanma adı verilir. 

 

VARYETE: Zeytin çeşidine verilen isimdir. Her varyete kendine özgü tat, yapı, yağ oranı, renk, aroma ve kalite özelliklerine sahiptir. Dolayısıyla her varyete için maliyet/fiyat yapıları farklıdır.